- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Cum să păstrezi puiul gătit pentru evitarea riscurilor alimentare
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un pui proaspăt gătit poate trece de la fierbinte la rece în frigider în doar câteva ore. Cu toate acestea, timpul pe care îl poți păstra în frigider fără să devină periculos pentru consum este o altă poveste. Deși păstrarea resturilor de pui în frigider încetinește dezvoltarea bacteriilor, nu oprește complet procesul de alterare. După ce puiul ajunge în frigider, ai la dispoziție doar trei sau patru zile pentru a-l consuma înainte de a deveni nesigur.
Reguli esențiale pentru păstrarea puiului gătit:
1. Mutarea rapidă la rece: Este esențial să pui puiul în frigider în maximum două ore de la scoaterea sa la temperatura camerei. Orice întârziere poate permite bacteriilor să se dezvolte rapid, crescând riscul de intoxicație alimentară.
2. Temperatura corectă a frigiderului: Asigură-te că frigiderul este setat la o temperatură de maximum 4°C (40°F) sau mai puțin. Aceasta este temperatura la care bacteriile se dezvoltă mult mai lent.
3. Timpul limită:Nu există loc pentru compromisuri când vine vorba de timpul de păstrare. Dacă ai în plan să prepari sandwich-uri cu pui sau o supă de pui de casă, fă-o înainte ca puiul să înceapă să se altereze. Puiul gătit poate fi pastat la frigider maxim 2-3 zile.
Ce să faci dacă nu poți consuma puiul în timp util
Dacă nu poți consuma puiul în cele trei sau patru zile, ai două opțiuni: fie îl congelezi, fie îl arunci. În cazul în care alegi să-l congelezi, asigură-te că îl folosești în decurs de patru luni. După această perioadă, puiul își va pierde din calitate, devenind greu de mestecat și cu un gust alterat, similar cu pielea de încălțăminte arsă de înghețul din congelator.
Înainte de a pune puiul la frigider, împachetează-l într-un recipient etanș sau într-o pungă cu fermoar iar dacă obișnuiești să uiți alimentele în frigider, pune puiul în față și notează data când a fost gătit pe o etichetă.
Semne că puiul s-a alterat
Puiul îți va da câteva indicii clare când începe să se altereze. Primul semn este mirosul neplăcut care va începe să-ți invadeze frigiderul. De asemenea, puiul poate deveni lipicios sau alunecos la atingere, iar culoarea cărnii va începe să se închidă sau să capete nuanțe nesănătoase de galben sau verde. Dacă ai dubii, verifică data notată pe recipient sau pe pungă. Dacă a trecut mai mult de trei zile, este deja riscant.
Nu merită să riști sănătatea pentru a economisi câțiva bani. Dacă ai dubii în legătură cu prospețimea puiului, aruncă-l și comandă ceva proaspăt. Respectarea acestor reguli simple te va ajuta să eviți riscurile și să te bucuri de mâncarea ta în siguranță.